Monday, October 8, 2012

Inovasi baru, Ikan Pekasam KEDAH Ori ONLiNE!

Hi . Post kali ini memang betul betul menarik. Tengok POST pun dah tahu. Ikan Pekasam.

 Apa Itu Ikan Pekasam ?

IKAN PEKASAM............


  • Biasanya ia dibuat menggunakan ikan darat seperti. Ikan puyu, sepat , tilapia atau pelbagai jenis ikan darat yang lain. TETAPI kini Ikan pekasam ada terdapat daripada pelbagai ikan laut, seperti Gelama, Kembong, Sembilang atau lain-lain jenis.

Sejarah Ikan Pekasam ?
  • Pada waktu dulu-dulu zaman tahun-tahun 50 - 60an, waktu itu tak ada eletrik dan peti sejuk. Salah satu cara untuk menyimpan ikan supaya dapat bertahan lama terpaksa dibuat pekasam . Itulah tanda mereka-mereka yang berada diwaktu itu, walaupun seribu kekurangan, namun daya kreativiti mereka tetap hebat.

Falsafahnya : Jika kita tertekan dengan kesusahan, maka otak kita akan menjadi lebih aktif/efektif untuk berkarya berbanding jika berada dalam suasana kesenangan.

Kita teruskan dengan PEKASAM:-

Pekasam adalah jeruk ikan yang diperam menggunakan beras goreng yang akan menjadikan ianya berbau wangi apabila digoreng - Rasanya masam-masam masin dan enak malahan lebih enak daripada ikan jeruk tenggiri yang mahal harganya dipasaran.

Biasanya ikan pekasam adalah pembuka selera makan lebih-lebih lagi waktu bulan puasa untuk makan sahur dipenghujung pengakhiran puasa biasanya nak bersahur begitu lembab sekali. Jika dihidangkan dengan juadah lauk ikan pekasam, sudah tentu selera makan akan terus terbuka.

JIKA SEKIRANYA ANDA belum mengenali Ikan pekasam,saya syorkan agar anda mencubanya.
Yang baiknya - Produk ini adalah 100% keluaran bumiputra ( islam ) berbanding ikan jeruk yang lain.


 Kali ini saya akan mempromosikan atau memperkenalkan Produk orang Melayu oleh usahawan Melayu sendiri  dikenali sebagai Puan Yana dan Encik Khairul.


Tentang Ikan Pekasam Original, kedah :


About

Menjual dan mengedar ikan pekasam ORIGINAL daripada Pekan Rabu, Alor Setar, Kedah.
Description
Menjual dan mengedar ikan pekasam ORIGINAL yang dibawa khas untuk anda daripada Pekan Rabu, Alor Setar, Kedah.

Tak payah dah pergi jauh-jauh ke Alor Setar untuk dapatkan ikan pekasam. Kami sedia bawakan terus ke pintu rumah anda ikan pekasam daripada Pekan Rabu, Alor Setar Kedah.

Pembelian boleh dilakukan secara online sahaja. Klik-klik-klik, dan kami akan hantar terus tempahan anda ke rumah anda.

Fuh, pasti meleleh terliur bila dah siap masak ikan pekasam goreng dimakan dengan nasi putih dan kicap. ORIGINAL fresh, terbaik dari ladang ikan pekasam untuk anda!

Basic Info

Contact Info


Bagi yang nak cuba RESEPI turun temurun saya ni. Boleh la cuba :)


  • Gorengkan ikan pekasam menggunakan minyak yang sedikit sahaja. Goreng sehingga kekuningan dan angkat. Kemudian gorengkan bawang merah,bawang putih dan cili sehingga kekuningan. angkat dan taburkan diatas ikan pekasam yang telah digoreng tadi dan seterusnya hidangkan untuk dimakan bersama nasi panas > Huuuuhhhhhh pasti umph, Bau wangi semerbak beras goreng yang diperam bersama ikan tersebut boleh menyebabkan jiran-jiran sebelah rumah bersin berkali-kali - lalu bertanya. Masak apa tu ? Jawab la. Masak Ikan Pekasam la. hehe

Ujar kata Puan Yana : 


"Di sinilah "tempat rahsia" kami dapatkan stok-stok ikan pekasam. Fresh terus dari Pekan Rabu, Alor Setar akan dipos ke hadapan pintu rumah anda.



Kepinginan nak makan ikan pekasam? Tak payah pergi jauh-jauh ke Alor Setar semata-mata nak dapatkan ikan pekasam, jom-jom order saja daripada kami secara online :-)"





Akhir Kata dari saya untuk Puan Yana dan Encik Khairul:

"Tahniah dan syabas atas usaha anda dalam memperkenalkan IKAN PEKASAM ke mata orang lain dengan cara inovasi tersendiri iaitu dengan "sistem online" , Semoga perniagaan anda terus maju dan maju, Orang Kedah memang Hebat"









KLik gambar untuk Order! Ikan Pekasam Ori dari Kedah





Wednesday, May 16, 2012

Potret dan Landskap untuk ditempah

anda berminat dalam menempah Potret mahupun Landskap??

Hubungi saudara TAKASHI(klik untuk private message beliau) untuk menempah 
Potret mahupun Landskap


Harga boleh "..dinego.."

"..sokong hasil karya MALAYSIA.."

Sunday, May 13, 2012

Kisah di kedai gunting rambut





Pada suatu petang, seorang lelaki datang ke kedai gunting rambut untuk memendekkan rambutnya yang agak panjang dan tidak terurus. Seperti biasa, si penggunting rambut menyambut pelanggannya dengan mesra dan mempersilakannya duduk.

Sedang si penggunting rambut melakukan kerjanya, mulutnya tidak berhenti bercerita. Macam-macam dibualkan menyentuh isu semasa dan kehidupan harian. Tiba-tiba si penggunting rambut itu bertanya suatu soalan yang agak berat.

“Tuhan ni wujud ke?” tanya si penggunting rambut.

Lelaki tersebut terkejut dengan soalan tersebut. Belum pun sempat nak menjawab, si penggunting rambut menyambung percakapannya.

“Kalau Tuhan wujud kenapa dunia ni huru-hara, manusia saling berperang dan benci sesama manusia? Tuan tengoklah berita, di sana berperang di sini berperang. Asyik bergaduh sahaja di mana-mana…” adu si penggunting rambut.

“Lihat di negara kita, sana sini buang bayi. Kes bunuh pun selalu keluar di akhbar. Masalah sosial lagi. Rasuah lagi. Teruklah!” sambungnya lagi menyatakan kekesalan.

“Tuhan tu ada.” Jawab si lelaki itu singkat. Risau melihat semangat si penggunting rambut itu dengan gunting tajam di tangannya.

“Kalau betul Tuhan ada, kenapa DIA tak selesaikan semua masalah tu? Dan buat semuanya jadi aman sahaja? Kan senang!” ujar si penggunting rambut yang umurnya 40-an itu.

Selepas beberapa minit berlalu, sesi guntingan rambut pun selesai. Selesai membayar, si lelaki mengajak si tukang gunting melihat ke luar tingkap.

“Encik lihat tak lelaki-lelaki remaja di sana? Dan pakcik tua di seberang jalan tu yang sedang duduk tu?” tanya lelaki itu.

“Ya, saya nampak. Kenapa?” si penggunting rambut bertanya kembali.

“Lelaki remaja tu rambutnya panjang, nampak tak senonoh kan? Dan pakcik tua tu pula misainya tak terurus nampaknya. Setuju tak?” Lelaki itu meminta pandangan.

“Ya, betul. Saya setuju.” si penggunting rambut mengiyakan sambil mengangguk.

“Mereka jadi macam tu sebab tukang gunting rambut tiada kah?” tiba-tiba lelaki itu mengajukan soalan ‘istimewa’ kepada si penggunting rambut.

“Eh, tak. Bukan sebab tu. Ni saya ada ni.” Si penggunting rambut menafikan.

“Habis tu kenapa lelaki-lelaki remaja itu berambut panjang dan pakcik tua itu tidak tersusun misainya?” lelaki tersebut bertanya kembali.

“Tu sebab mereka tak datang jumpa saya. Kalau mereka datang jumpa saya tentu saya akan potong rambut remaja lelaki tu bagi elok. Dan pakcik tua tu pula saya akan trim misainya bagi kemas.” jawab si penggunting rambut.

“Ya, itulah jawapan kepada persoalan encik semasa encik memotong rambut saya tadi. Tuhan itu ada. Tidaklah bermakna berlakunya peperangan, pertelingkahan, jenayah, gejala sosial, rasuah di kalangan manusia itu adalah kerana Tuhan tidak ada. Masalah ini semua timbul kerana mereka semua tidak mahu ‘berjumpa’ dengan Tuhan.” kata lelaki itu.

Si penggunting rambut mendengar dengan teliti sambil mengerutkan dahinya. Berfikir agaknya.

“Mereka yang abaikan suruhan dan perintah Tuhan. Tuhan malah telah memberikan pedoman melalui RasulNYA dan juga melalui kitabNYA iaitu al-Quran. Malangnya, manusia memilih cara mereka sendiri. Mereka menjauhkan diri dari ALLAH. Jika manusia mendekatkan diri dengan ALLAH, tentulah keadaan manusia lebih baik dan sejahtera. Lebih kurang macam sayalah sekarang ni. Lebih handsome dari lelaki-lelaki remaja dan pakcik tua tu sebab saya jumpa encik untuk dirapikan rambut saya, hehe…”

“Betul jugak. Kenapa Tuan tak jelaskan pada saya semasa potong rambut tadi” Si penggunting rambut mengangguk setuju sambil bertanya.

“Oh bukan apa. Saya risau dengan gunting di tangan encik tu. Dibuatnya encik marah nanti, tak pasal-pasal saya kena nanti…hehe. Tapi, alhamdulillah encik tak marah, malah dapat menerima penjelasan saya” Jelas lelaki tersebut sambil ketawa kecil. Si penggunting rambut itu turut tertawa juga.

Antara pengajaran penting:

Tuhan itu ada. DIA, yakni ALLAH adalah Tuhan Maha Esa. DIA lah tempat semua memohon pertolongan dan bergantung harap. ALLAH tidak beranak dan tidak diperanakkan. Dan DIA tidak sama dengan mana-mana satu pun.
Patuhlah kepada perintah ALLAH dan jauhilah larangan ALLAH. Kerana padanya terdapat kesejahteraan dan kebaikan yang menyeluruh. “Aslim, taslam”. Ambillah ISLAM secara keseluruhannya, nescaya semua manusia dan makhluq yang menghuni bersama manusia akan selamat.
Peringatan:

Ini hanyalah perumpamaan untuk dibuka fikiran sahaja. Kisah sebegini baik untuk disampaikan untuk mengajak manusia berfikir dan merenung. Namun, perumpamaan ini tidaklah tepat dengan ALLAH. Kerana ALLAH itu adalah Tuhan yang tiada suatu pun yang sama denganNYA.
Semoga ada manfaat padanya, insyaALLAH.

Wallahu Ta`ala A`lam

Sunday, May 6, 2012

Laksa Janggus bersama kawan kawan

Burp! Alhamdulillah, kenyang ja perut ni, maklumla baru lepas pekena LAKSA JANGGUS BALIK PULAU dengan AIS KACANG, "..sedap baq hang..", apa apa pun kembali kepada post kali ini, petang tadi baik punya layan nafsu makan, lama tak makan laksa, so ajaklah member time sekolah teknik dulu, Salsabila dengan Yana Gundu,

amacam, sedap tak? pergh! agak terangkat la kan, ais kacang lagi,

makan punya makan, sempat la juga snap gambar time makan tadi, candit!

Yana Gundu dengan HANA TAJIMA depa, haha

makan, makan, makan

Salsa(klik nama untuk add FACEBOOK) dengan mukanya yang tengah kesakitan perut, mau taknya gelak sakan!

selepas makan, kami terus lepak kat Pantai Pasir Panjang, Pulau Betong, nak diceritakan sedikit, Pantai ni dah ramai orang tak pergi mandi selepas kejadian Tsunami 2004 dulu, banyak yang pergi pun tengok tengok ombak sambil layan sunset ja, best!

cantik kan, Via Xpria

 sempat lagi bergambar, Salsa & Yana
 Aku dengan Salsa 
dan ini, kami bertiga, MUKA SANGAP! haha

lepas tu, dah boring tahap cipan kami pun balik, sebelum tu layan Video spontan time makan Laksa, 
Check This out :


video



Saturday, May 5, 2012

Tuhan tolong berikan aku peluang kedua


salam, dalam sedar tak sedar, pernah kita terfikir berapa sehari dosa yang kita kumpul, erm, Allahualam. jadi post kali ini sekadar mengingat diri ini dan si pembaca supaya tidak terus terjerumus ke lembah dosa, mustahil kalu seseorang itu tidak balik ke pangkal jalan, insya Allah dengan berbekalkan niat dan doa, kita boleh berubah menjadi insan yang berguna, mudah mudahan segala urusan kita dipermudahkan olehnya, terima kasih kepada adek wan dan abg opie kerana banyak menasihati diri ini, insya Allah, saya cuba aplikasikan dalam hidup seharian saya, Amin =)

sedikit mesej dari abg opie :


Thursday, May 3, 2012

Percayakan Anda, Budak ini berumur 23 Tahun



Tengok gambar budak lelaki kat atas ni, korang percaya tak umur dia dah 23 tahun? Pernah tak tengok filem Orphan? Sindrom penyakitnya lebih kurang sama la dengan lelaki bernama Wu Kang ni, cuma dalam filem Orphan budak perempuan tu ada mental problem dan suka bunuh-bunuh orang.

VIVAnews - Wu Kang memiliki tinggi tubuh 72,5 sentimeter dengan berat sekitar 9 kilogram. Dengan postur layaknya bayi satu tahun itu, siapa sangka Wu Kang seorang lelaki berusia 23 tahun?

Seperti dikutip dari China Daily, Wu Kang menderita penyakit aneh yang membuat hormon pertumbuhannya terganggu. Ia mengalami defisit hormon pertumbuhan sehingga tubuhnya tak berkembang.

Tahun lalu, Wu Kang mendapat penghargaan sebagai lelaki terpendek di dunia dari Guinness World Records. Saat itu, ia memiliki tinggi badan sekitar dua sentimeter lebih pendek dibandingkan pemegang rekod sebelumnya yang meninggal March 2010, He Pingping.

Wu Kang masih menaruh harapan tingginya boleh bertambah. Ia pun meninggalkan kampungnya di Daerah Hubei menuju sebuah hospital di Shenyang, ibukota Liaoning.

Diagnosis doktor menyebutnya menderita kekurangan hormon pertumbuhan atau dwarfisme hipofisis. Lewat terapi hormon, doktor memerkirakan tingginya masih boleh bertambah 40 sentimeter dalam jangka waktu lima tahun.

Namun kini, Wu Kang mulai mengubur mimpinya untuk bertambah tinggi. Suntikan hormon yang ia perlukan terlampau mahal. Mencapai ¥1,8 juta .Sungguh di luar kemampuan ekonomu Wu Kang dan keluarganya

Wednesday, May 2, 2012

Tandas Gila Gayat !

Ada berani!

Percaya bahawa ketika berak anda harus serius, tandas dibawah sesungguhnya tandas yang paling SERIUS pernah kami lihat. Ianya dibina didalam sebuah bekas lift shaft yang tidak digunakan lagi sebuah penthouse di tingkat 15 di Mexico. Soalannya sekarang ialah, adakah anda berani menyahtinja di dalamnya?




Monday, April 30, 2012

Gambar SNSD Girl Generation, Sebelum dan Selepas Pembedahan Plastik


Tae Yeon

Jessica

Sunny

Tiffany

Hyo Yeon

Yuri

Soo Young

Yoona

Seo Hyun

Inovasi tempat Berwudhu', Mesin Wudhu' Sensor

SUPPORT Ciptaan ini dengan share ke FACEBOOK, Twitter dan laman sosial yang lain.Semoga di Masjid2 kita nanti akan ada mesin ini. Allahuakhbar!

[Mesin Wudu' Menggunakan Sensor]

Islam sangat tidak suka pada pembaziran. Satu ciptaan yang sangat menarik sekali! Diharap dapat support dari sahabat2 semua



Cartoon Art by Izzat Artwork

Izzat Artwork(klik link untuk maklumat lanjut) adalah salah satu hasil karya seni daripada member aku sendiri, sekarang beliau sedang belajar di  UITM Merbok, Kedah dalam jurusan art n design, jadi sebenarnya post kali ini hanya nak tunjuk hasil kerja beliau yang agak menarik bagi pandangan saya, so, check this out :

 ini gambar asal yang dijadikan sebagai perujuk


dan ini adalah hasilnya, cantikkan? LOVE Forever gitu, haha, anywhere goodluck dalam karier anda dan moga hepi dengan insan di sebelah itu <3

Sunday, April 29, 2012

maibuatramai.blogspot jadi bual bicara di FACEBOOK

salam, kali ini aku dikejutkan pulak dengan satu agenda yang tak pernah terjadi kepada aku, hidup sebagai blogger iaitu menjadi bual bicara! Ya Allah, mula2 berdebar juga, aku tahu pasal ni pun sebab member aku sendiri yang beritahu aku pasal ini, so aku terus login Fb dan terus Like page ini : anti Bersih.

Jadi, ini salah satu gambar yang aku capture dari komen tersebut : klik gambar untuk view BESAAAR


so, ada yang memuji dan ada yang memaki, aku terima seadanya, nama pun manusia nobody perfect kan, so apa2 pun aku minta maaf sesangat kepada semua pihak yang terlibat =)

Update Jam19:26

view post polis melanggar peserta BERSIH 3.0(klik sini) paling banyak view:

Saturday, April 28, 2012

Bersih 3.0


Bersih 3.0 Same Day Edit by lumierasia

Penjelasan Sebenar isu Kereta Peronda Polis melanggar peserta demo (Bersih 3.0)

sumber dari : Anneworld

Punca provokasi sebenarnya sebab mereka kena serang dengan teargas. Marah. Nak cakap LRT kena tutup? Takde kaitan. Untuk rekod, LRT jalan bandaran tidak ditutup, cuma masjid jamek dan plaza rakyat jek. Aku kan dari LRT semenjak2 dari tadi.. dok pusing2 kat situ last2 tetap sangkut kat MASJID JAMEK. Hanya masjid jamek jek dari kedua2 arah, sri petaling dan ampang serta plaza rakyat dia shutdown tadi.

Kalau dorang cakap LRT tue kena tutup ia mungkin selepas insiden provokasi. Sebelum provokasi lrt tue bebas digunakan sebenarnya. Yang aku tahu kat situ ada monorel. Yang tue aku dengar citer ditutup. Fakta atau tidak aku taktau. Aku cuma dengar citer.


Sekarang mari kita lihat video kat bawah neh oke ;



video

Ini part 1. Yang neh pun dah cukup sebenarnya untuk explain apa yang berlaku. Harus diingat, aku tak kenal langsung sapa uncle india tue dan uncle india tue pula hanya mengomel2 sendiri bukan pergi kecoh2kan kat orang kereta polis kena baling batu. Bila aku dah dengar aku cakap apa2 yang patut then aku pergi ke lokasi kejadian yang mana dah clear masa tue [polis dah took over].

Lihat jek gambar kat bawah neh dulu ;



- Ada kon

- Ada batu

- Lampu kereta pecah

- Kereta kemek

- Kaki sempat tendang kereta.. maksudnya kelajuan kereta neh dah berkurang atas sesuatu sebab.

- Cermin kereta pecah. Baling botol air boleh pecahkan cermin ka? Kalau tengah memandu ko baling batu cermin pecah kena muka ko macam mana ko nak memandu dengan betul?

Lihat gambar kat bawah neh pula ;

Individu neh secara tidak sengaja di langgar oleh polis. Tapi apa info yang sampai kat telinga aku? Polis bawa kereta laju2 sampai langgar seorang budak remaja sehingga maut.


Ini bukan darah azri tapi darah indidivu yang dilanggar tue. Tolong betulkan fakta anda.


Ini cameraman. Dia sedang keluar dari kereta. Kenapa? Sebab dia nak tolong polis yang berada dalam kereta tue.

Anak panah merah ialah pembelasah. Anak panah hijau orang yang sedang cuba menolong. Last2 dia surrender sebab dengan dia2 sekali kena tibai. Azri juga membalas balik asakan. Itu normal sebab refleksi nak melindungi diri. Dia juga nak jaga filem dia. Dan dengan gambar neh mohon amek tindakan ke atas pencetus provokasi. Penting untuk menjaga kredibliti bersih.


Lihat gambar kat atas neh. Nampak apa yang aku nampak? Kepala pemandu dah ke atas stereng. Napa? Yang korang g belasah kereta dia sapa suruh? Sapa suruh lompat atas kereta dia? Sapa suruh bertindak kasar? Sapa suruh jadi samseng, kurang ajar dan biadap?


Anak panah merah = pembelasah kereta polis. Anak panah merah [arh aku dah malas nak tukar kaler dia kepada lain] = azri, individu yang dibelasah. Dia mai dari arah bertentangan. Dia mai nak tolong. Sebab apa? Aku rasa dia neh kot antara cameraman yang dilantik oleh polis. Dia kena rakam semua perkara2 yang berlaku. Last2 kena tibai dengan orang. Adoi.

Dan diharapkan dengan gambar neh penganjur bersih boleh membersihkan nama baik bersih dengan menyerahkan mereka kepada pihak polis kerana bertindak liar ketika berhimpun.


Anak panah hijau = penghenti provokasi.



Anak panah hijau = penghalang / pelindung. Anak panah merah = pembelasah. Kenapa dia belasah azri? Dia tak perasan kot azri mai dari arah bertentangan. Lepas belasah azri dia letak kon dalam kereta then dia lari. Kon tue tak kena polis yang berada dalam kereta tue dan aku tatau apa motif dia enh.

Sekali lagi perhatikan aksi membelasah dia kat bawah neh ;


Ada pendemo bersih yang balon si azri neh gak. Jangan2 dorang neh salah sangka ingat dia polis yang melanggar pendemo bersih. Dah korang baling2 batu, lepas tue nak salahkan orang terlanggar plak apa ke hel?



Individu yang baling kon tue = individu yang sama terbalikkan kereta = lepas tue rasa bangga sebab dapat terbalikkan kereta. Pada awalnya pendemo bersih ingatkan ada orang bawah kereta tapi takde.. tapi lepas tue oke lah dorang cuma rakam tapi apahal ada 3 orang individu tersebut bersorak termasuk yang pakai baju oren tue hah?

Dorang2 neh tak pakai baju bersih dan buat provoke sana sini. Individu yang baling kon tue juga baling pada pendemo bersih oke. Lihat video selangortv kat sini sendiri. Jadi diharap penganjur bersih boleh bersikap adil dalam isu neh. Siasat siapa mereka dan kenapa mereka berbuat demikian.


Anak panah merah = yang cuba melindungi polis. Yang belasah2 tadi tue dah lari kemana? Anak panah hijau menunjukkan pistol polis yang terdedah.. ermm.. memang kalau nak rembat semudah ABC jek.

Kesimpulannya kat sini ialah ;

1. Aku tak kenal siapa yang buat provokasi, kalau korang kata mereka pelakon, penyamar, sb atau apa maka biarkan sahaja bersih serahkan mereka kepada polis untuk dinilai. Kita boleh trace mereka semula berdasarkan video2 yang wujud. Bukan kah kita dah ada teknologi perincian gambar ? Mari kita kaji kebenaran neh bersama2.

2. Kebanyakkan yang provoke tak pakai pun baju bersih. Ini analisis aku. Mungkin dorang neh ikut ikutan. Maksudnya dia tengok tiba2 ada crowd bersih jadi dia pun sibuk2 ikut. Pada asalnya dia bukan nak join bersih. Mungkin dia berjalan2 kat kl.

Oleh kerana dia tatau bahawa kita dilarang berbuat provokasi maka dia pun berbuat sesuka ahti dia. Namun yang lebih menyedihkan ialah kenapa yang menghalang tersangatlah kurang berbanding dari yang menyorak? Kalau aku ada disitu sah2 aku sound then rakam, tangkap gambar dorang jelas2 dan paparkan di blog aku inilah pencetus provokasi. Aku tak kesah der. Kalau ko provoke ko tetaplah provoke. Ko jangan bagi alasan haktui kat aku oke.

Apatah lagi dah dipesan bahawa sesiapa yang memprovokasi akan dianggap sb dan kita sewajarnya menghentikan mereka.. tetapi kenapa crowd sogo tak alert pasal neh? Disebabkan anda terlalu lemah menghalang mereka, maka seluruh bersih 3 menjadi mangsa kini. Aku, ko dan kita seme tak pasal2. Kalau pun sungguh dia sb, so what? HALANG lah.. HALANG..takan seratus dua ratus orang kat situ pun SB gak kot?

3. Mana unit amal? Unit amal tiada. Itu lah punca masalah neh menjadi besar. Hadirin terlalu ramai. Unit amal tersangatnya kurang. Unit amal terlatih dalam menanggani sebarang bentuk provokasi. Bukan salahkan unit amal ye. Cuma menegaskan betapa pentingnya unit amal dalam kes seperti neh. Apabila hadirin berpecah selepas diserang teargas, peluang untuk mereka bertindak agresif memang terbuka.

Ia perkara normal sebenarnya. Selalu sangat dah bersabar akhirnya dapat peluang untuk belasah polis, memang lah amek cukup2. Tapi sayang, tindakan neh tersangatlah salah. Sudah sewajibnya bersih menghantar individu2 yang terlibat dalam provokasi neh kepada mereka2 yang berkuasa. Walaupun mungkin ada yang secara tidak sengaja terpengaruh untuk melakukan provokasi ia tetaplah salah.

Aku sangat percaya memang wujud sb di mana2 tetapi kan.. aku lebih2 lagi percaya ia bukan masalah SB, ia adalah bagaimana cara kita mengawal situasi. Kalau letak 10 SB dihadapan kita sekalipun, kalau kita pandai kawal keadaan kita tetaplah pandai kawal keadaan, kalau kita tak pandai kawal keadaan, takde SB sekalipun kita tetap boleh terbabas. Renungkan.


Updated ;


Bukti yang lebih jelas bahawa azri datang dari arah bertentangan. Dia bukan pemandu kereta tersebut. Aku cadangkan jadi orang belajar cari fakta sebelum tuduh melulu. tenkiu.



Updated ;


29 / 4


Azri melalui utusan MENGAKUI bahawa dia bukan nak SELAMATKAN POLIS sebaliknya nak tangkap gambar kejadian. Macam aku ada tulis kat atas neh, aku suspect dia petugas media bagi pihak polis so memang tanggungjawab dia sepenuhnya untuk merakam apa seme.

Ameno : Sila dakwa 7 individu di atas neh ye. tq




maibuatramai.blogspot reply :

jadi yang salah tu tetap salah, jangan jadi saksi palsu, teruk di akhirat kelak

Sunday, April 8, 2012

Exam Mood


Exam Mood,
Exam is around the corner, so wish me luck in all subject especiall
THERMODYNAMIC by Mr. Lim Chee Hai

Pesanan untuk rakan-rakan yang bakal exam tidak lama lagi
  • Jangan study terlebih had, Study Smart jangan Study Hard
  • kata orang, study biar lepak, result jadi gempak
  • banyakkan minum air kosong, kurangkan makanan yang berperisa
  • banyakkan solat sunat, solat hajat yang pasti solat 5 waktu sehari semalam
Best of Luck ikhlas untuk rakan rakan Politeknik
minta maaf kepada sesiapa yang kita rasa banyak buat salah dengan dia

Friday, April 6, 2012

Jom Online shopping with Annezalina Fashionhouse


sebelum itu, pastikan anda "Girls Only" untuk tengok koleksi Pakaian ini.

Annezalina Fashionhouse, Klik link ini unt

uk melihat koleksi pakaian yang mengkuti TREND terkini dan Link seterusnya.
Mohd Fuad Nafis, untuk perkhidmatan pesanan+"shopping" pakaian

Jom tengok koleksi pakaian



Selain itu, koleksi tudung juga terdapat di Annezalina online shop ini, jadi kalau ada yang berkenan "Private Msg" je saya ke FB ok, sorry! Girls only ..

*menawarkan harga yang berpatutan sesuai untuk "student"

Thursday, April 5, 2012

Past, Present, Future

Masing masing mempunyai novel sendiri. Begitu juga dengan aku, setiap pagi selepas bangun dari tidur mesti aku fikrkan apa yang aku perlu buat untuk "masa" yang akan datang sehingga ke malam dalam tempoh 24 jam. Lain yang dirancang, Lain yang jadinya, biasa la, lumrah hidup, Kita sekadar merancang, DIA yang tentukan segalanya rutin harian kita, jadi kalau boleh benda yang dah berlalu tu biarkan ianya berlalu seperti pasir di tepi pantai yang akhirnya hanyut ke laut. Fikirkan dan buat yang lebih baik daripada hari semalam untuk hari esok. Okay! keep in touch semua. PERCAYA bahawa hari mendatang akan lebih baik dari hari semalam, jangan berharap, said PERCAYA, because "berharap" is one word yang tidak boleh meletakkan kita pada tahap yang lebih baik(ragu-ragu). Salam ..

Special to my dear, Eila Suhyla

Dear, I create this post to let you know that you are my soul too =)


video

credit to Eila Suhyla

Tuesday, March 27, 2012

Pantai Klebang, Best!

Salam, Pergh! laaaaaaaaaaaaaaaammmmanya tak update blog ni, hari ini hanya nak share gambar "time" di Pantai klebang, Melaka. Best Santai Petang-petang tengok budak-budak main layang, Layan gilaa~.. haha
Muzium Kapal Selam, Sekali masuk RM1.00 dewasa dan RM0.50 untuk kanak-kanak, besar juga la kapal selam ni.
sempat lagi "shoot" HOT STUFF milik aku, haha, tak ada la Hot sangat, saja seronok2 shoot!

Yg ni pula member gue! nak ngorat dia, klik je nama dia, haha, Ariff Farhan , Anyone calling2?

dan gambar ni paling aku suka, Layang-Layang Besar! Cantik sangat!
How? Besar Tak? Model : Arih!
so? Besar kan, best la juga santai santai kat sini, release tension, nothing to do at home, keluar lepak sini la, BTW thanxs sebab sudi tengok entry kali ini!